Skip to main content
Ciència / TecnoSocietat

Tremolor

Per Dissabte, 11 març, 2006Sense comentaris

Passaven de les 20.30 d‘ahir quan ma casa va tremolar, molt lleument, però segur que va tremolar perquè la meua dona i jo, que estàvem en dues estances diferents de la casa, ens vam anar a buscar de seguida… Ho has notat? Sí. I ara què? No ho sé. Esperem, a vore. Vam consultar als veïns, però no havien notat res. Vam telefonar a familiars, alguns amics i res de res. En fi. Aquest matí, encuriosit, busque la paraula “terremoto” al servei de notícies de Google i com a resultat trobe que, efectivament, un terratrèmol de 4,5 en l‘escala de Richter es va enregistrar ahir, però no passades les 20,30 hores sinó a les 19.33 h., concretament en la comarca del Racó d‘ademús, entre les localitats de Casas Altas i Casas Bajas. No hi ha haver danys materials ni personals, però sí pànic entre els habitants, segons informa hui la premsa local. A Castelló, sembla que els que més ho van notar van ser els grauers, una tremolor de nou segons de duració; d‘aquest moviment sísmic és interessant comprovar que els grauers —com jo a ma casa— asseguren que el van sentir a les 20.45 mentre que, en Ademús, es va produir a les 19:33, i això em fan pensar que el Grau de Castelló va patir un nou terratrèmol, un altre diferent i de menor escala, tot i no haver-se registrat al Instituto Geográfico Nacional. El Levante de Castelló es fixa en aquesta diferència horària, tal com informa Nacho Martín. Serà això, segurament, sobretot si atenem a què en els últims dies s‘han produït altres moviments sísmics de rellevància al sud del País Valencià, com el que es va sentir a Totana, nordest de Lorca (Múrcia), fa un parell de dies. La Unitat d‘enregistrament Sísmic de la Univesitat d‘alacant ha previst algunes rèpliques durant els pròxims dies, però que no són precupants ni cal alarmar-se.

La qüestió és que, d‘un temps ençà, la nostra costa Mediterrània es mou i ens fa tremolar. Som zona sísmica, i no solament en un sentit geològic. Podríem queixar-nos de què els científics no ens han explicat prou tots estos moviments de la terra, però probablement perquè tampoc els hem preguntat. La premsa té ací un filó.