«Els estius», de Josep Porcar

 Esl estius, de Josep Porcar
Descarregar i llegir en PDF

D. Sam Abrams: «Els estius és un sòlid i completíssim poemari de més d’una quarentena de composicions que estan repartides, amb ordre, en quatre seccions ben definides. El títol i el punt de partida del llibre procedeixen d’uns versos de Salvador Espriu que fan «Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius. Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir. I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendres». El llibre intenta copsar i fixar els moments de la percepció de la bellesa de la vida i de la felicitat humana, salvant-los de la devastació segura i implacable del pas del temps.

Al bell mig d’aquest procés el poeta s’adona que la bellesa i la felicitat no existeixen com a béns aïllats perquè la mateixa consciència que ens els fa percebre és l’agent que també ens mostra la cara més dura i hostil de la vida. I a partir d’aquí el poeta s’adona també que la bellesa i la felicitat mai són completes perquè nosaltres mateixos som éssers escindits, part diví, part infernal com sabia i predicava el visionari William Blake. Com a conseqüència, Els estius, és un llibre serè, líric, bell, per un costat, i realista, brutal i dramàtic, de l’altre.L’autor ha llogat una casa d’estiu per fugir de la ciutat i gaudir de l’estiu en pau però troba, com Kavafis o Hardy, que no hi ha fugida possible perquè la vida és exactament la mateixa arreu.

Des de La culpa (1998) que Porcar no havia publicat un llibre. Amb Els estius la seva poesia i la poesia a la xarxa fan un salt qualitatiu».

» La ressenya completa

els estius

Descarregar Issuu

En parlen Notícia Vilaweb Video

» Recomane: «Auguris i realitats», d’Enric Sòria (Avui).

» Ressenya: de Vicent Usó (Cuadernos-Mediterráneo).

» Entrevista: d’Eduard Ramírez (Posdata-Levante-EMV).

» Entrevista: de Mario Almela (Levante de Castelló).

» Ressenya radiofònica: Escoltar «Capvespre» (Toni Ibáñez).

» Ressenya: de Jordi Llavina (Presència/El Punt).

» Article: de Josep Piera (Panorama/Levante-EMV).

» Ressenya: de Xulio R. Trigo (Serra d’Or, num. 586)

» Ressenya: de Carles Mulet Grimalt (Caràcters, num. 46, 2009)

» Ressenya: d’Alexandre Navarro (Lletres Valencianes, num. 26, 2009)

» Reportatge radiofònic: de Montserrat Vilardosa

» Els blogs que n’han parlat

Els estius, de Josep Porcar

Poema d’Els estius en homenatge al poeta Miquel Peris i Segarra