Skip to main content

Videopoesia a les aules

CONTEXT

Videopoesia a les Aules és una xerrada-taller del poeta Josep Porcar ideat per a l’alumnat d’ESO, batxillerat i universitari, per bé que resulta igualment d’interès per a associacions, llibreries, biblioteques, clubs de lectura i altres entitats relacionades amb el món de la literatura i l’art. Al País Valencià, l’índex de lectura dels estudiants ha caigut més de dos punts en la darrera dècada, precisament durant uns anys en què l’anomenada cultura de la imatge ha penetrat, encara més, en la vida de les persones i, especialment, en el dia a dia del jovent, gràcies, en bona part, a la puixança de les xarxes socials.

Amb Videopoesia a les Aules, l’alumnat assimila de quina manera la imatge i la paraula es troben essencialment lligades durant les tres fases que desenvolupa el taller (inspiració/motivació, expressió poètica i videopoesia), i descobreix que la lectura de poesia és també creació, un acte imaginatiu ple d’oportunitats en la seua formació i socialització. Aquesta iniciativa s’emmarca, per tant, dins del Pla Valencià de Foment de la Lectura de la Generalitat Valenciana, que ha emmenat els centres educatius a posar en marxa activitats de dinamització lectora. Així mateix, forma part del programa Autors a les Aules de la Institució de les Lletres Catalanes, per la qual cosa també s’imparteix al Principat.

OBJECTIU: VEUS MIRADES

L’alumnat comprendrà quines són les motivacions de la creació poètica des de l’experiència d’un poeta i mitjançant la projecció de videopoemes, i discernirà com l’impuls creatiu neix des d’una peculiar conjura entre l’emoció, el pensament, la percepció i, també, un sentit estètic. Després del taller, a l’aula, l’alumnat durà a terme una activitat de creació poètica per posar en pràctica els coneixements adquirits.

CONTINGUTS

Primera part: inspiració i motivació. El poeta com a subjecte metafòric (Lezama Lima). Ressenya autobiogràfica de suport a l’exposició. És a dir, no una ressenya d’autor a l’ús, sinó un breu relat de vida, de la història personal del poeta (genealogia, esdeveniments més o menys íntims, referents, anècdotes…) que va originar i ha permès mantenir en el temps una trajectòria literària dedicada a la poesia, tot a fi que l’alumnat puga descobrir-ne el procés creatiu i discernir-ne motivacions i finalitats.

Segona part: escriptura. La paraula diu els secrets del món (Joan Vinyoli). La poesia, veu i imatge, paraula feta música. Introducció a la sinestèsia i a la percepció sinestèsica. Actitud i acció creativa prenent com a exemple l’ús de les xarxes socials: adquisició i pràctica del sentit estètic.

Tercera part: videopoesia.  Què és l’art, sinó una manera de mirar? (Thomas Louis Berger). La videopoesia com a art potenciador de sinestèsia, emoció i reflexió, sentiment i pensament. Durant aquesta part s’hi projectaran diverses peces –amb debat entre tall i tall– amb les quals va exemplificant-se tot el que s’ha exposat fins al moment.

NOTES INFORMATIVES

Destinataris: alumnat d’ESO, de batxillerat i universitari.
Idiomes: valencià i castellà.
Durada: una sessió d’hora i mitja, adaptable segons les necessitats del centre educatiu.
Dates: preferentment matins de dijous i divendres.
Galeria de videopoemes: porcar.net/videopoesia
URL d’aquesta pàgina: porcar.net/va

CONTACTE

Més informació mitjançant aquest formulari de contacte o bé adreçant-vos al correu videopoesia [arrova] porcar.net.

La veu dels teus ulls és més profunda
que totes les roses.

E. E. Cummings

Contacte

Per a més informació:
videopoesia [arrova] porcar.net

Galeria de videopoemes