Josep Porcar i Museros (Castelló de la Plana, 1973) és poeta. Llicenciat en Ciències de la Informació, ha treballat de cambrer, forner, periodista, dissenyador i cap de preimpressió. A contracorrent, la seua trajectòria laboral no l’ha dut a especialitzar-se en una sola disciplina professional, sinó a eixamplar el seu camp d’acció creativa, relacionada sempre amb el món de la comunicació. Actualment, dirigeix Veta Visual, una empresa de serveis de comunicació gràfica i editorial, i és coeditor de Salze Editorial, segell dedicat a la traducció de poesia al català.
Escriu el blog Salms i va ser factòtum del Blogs de Lletres, el primer hiperblog català de literatura a la Xarxa, Premi Lletra 2007 a la millor pàgina web sobre literatura catalana, «per l’aplicació útil i efectiva de la tecnologia a la difusió de totes les informacions sobre literatura generades per la comunitat blocaire i els mitjans de comunicació». Ha col·laborat amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en tasques de docència i desenvolupament del corpus teòric relatiu als formats digitals de comunicació literària. També ha col·laborat amb el Taller d’Escriptura Creativa de la Universitat Jaume I de Castelló.
Ha publicat els llibres Matèries encara (Manises, 1995, premi «Solstici»), Vint-i-dues mans de pintura (Edicions de la Guerra, València, 1994, premi «Miguel Hernández», 1993); Crònica de l’ocupant (3i4, València, 1995, premi «Senyoriu d’Ausiàs March», 1994), La culpa (3i4, València, 1998, premi «Octubre» de poesia «Vicent Andrés Estellés», 1998), Els estius (Edicions DosPuntZero, Castelló de la Plana, 2008), Llambreig (Editorial Tria, Barcelona, 2013, Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2014), Preguntes (Edició d’autor, Castelló de la Plana, 2015), Nectari (Edicions del Buc, València, 2016), Anys llum (Onada, 2019, XXè premi Jaume Bru i Vidal de poesia Ciutat de Sagunt, 2018) i Els focs ignífugs (Godall Edicions, 2023).
Poemes seus han estat recollits en diverses antologies, com ara Poesia Noranta (Oikos-tau, Barcelona, 1997), Bengales en la fosca. Antologia de la poesia valenciana del segle XX (Bromera, Alzira, 1997), Vint-i-cinc anys de la poesia al País Valencià (CEIC Alfons el Vell, Gandia, 1999), Poemes d’un segle. Poesia occidental del segle XX (Edicions 96, Carcaixent, 1999), Dotze poetes joves valencians (Tàndem, València, 2000), 21 poetes del XXI, una antologia dels joves poetes catalans (Proa Óssa Menor, Barcelona, 2001), Tibar l’arc, una mirada a la poesia valenciana actual (Ed. Tria, Barcelona, 2012) i Mig segle de poesia catalana (Ossa Menor, Proa, 2018). Convidat el 2013 al Priorat en Persona, ha col·laborat també en l’elaboració del Diccionari Literari del Priorat.
L’any 2008 començà a indagar possibilitats de recreació poètica des de la videografia, amb la producció de la sèrie «Veus mirades», un conjunt de vídeo-poemes (videolits) que inicialment va comptar amb la difusió de la plataforma Blogs de Lletres. Presenta una manera compactada, integral i simultània del dir i el veure poètics, gràcies a les noves oportunitats de suggestió sonora i visual que ofereixen les noves eines de muntatge digital. Són cápsules audiovisuals al servei de l’evocació lírica en el lector espectador. Com a resultat, una nova opció de manifestació artística amb la paraula dels poetes com a protagonista. Els festivals internacionals de video-poetry, que han proliferat els darrers anys, han començat a interessar-se pels seus videolits, com ara el FUSO de Lisboa (Portugal) el Film Poetry Festival d’Atenes (Grècia) i el Cork Film Festival (Irlanda), amb els quals ha compromès la projecció de «Lady Lazarus» (Sylvia Plath), «The Chimney Sweeper» (William Blake), «If I could tell you» (W.H. Auden), respectivament. Actualment té en marxa el projecte Videopoesia a les Aules, una xerrada taller sobre videopoesia destinat a l’alumnat d’ESO i Batxillerat dels diferents IES del país. L’alumnat descobreix quines són algunes de les motivacions de la creació poètica des de l’experiència d’un poeta i, mitjançant la projecció de videopoemes, discerneix com l’impuls creatiu neix des d’una peculiar conjura entre l’emoció, el pensament, la percepció i, també, un sentit estètic.
És membre fundador d’El Pont Cooperativa de Lletres, entitat que associa els escriptors i les escriptores de la Plana Baixa i Alta, l’Alcalatén, Alt i Baix Maestrat i els Ports, amb l’objectiu de difondre l’activitat literària en llengua catalana a les comarques del nord del País Valencià.