Skip to main content
EconomiaSocietat

Marx, valor d’ús i valor de canvi

Per Divendres, 24 octubre, 2008novembre 29th, 2008Sense comentaris
[singlepic=12,320,240,,right]

Das Kapital, de Karl Marx, que pràcticament el trobaves només a les fires de llibre vell, ha triplicat enguany la venda d’exemplars. Ho ha explicat Jörn Schütrumpf, el director de l’editorial berlinesa Karl-Dietz-Verlag, a un diari alemany que oferia un reportatge sobre els qui han començat a treure una bona rendibilitat de la crisi, com ara Emilio Botín. Tenim, per tant, un banquer i un filòsof beneficiant-se de la reculada. Curiós. Si Marx alçara el cap, comprovaria que el seu llibre torna a circular com a valor d’ús i com a valor de canvi, i sense subvencions! Com a obra llegida i com a mercaderia. Em pregunte si Marx tindria ara l’altre valor, és a dir, el coratge de reclamar, a les indústries productores del seu llibre (fabricants de paper, impremtes, editorials, llibreries, etc), la reintegració de la plusvàlua a les butxaques del treballador i, per tant, la fi de l’alienació i espoliació del producte del seu treball. O bé si aconsellaria, simplement, la seua lectura a la Xarxa. En qualsevol cas, si el desig dels nous lectors inclou la possessió física de l’obra, recomane la molt assequible compra d’un volum antic, com aquest de la fotografia que em regalà la meua dona a finals del passat mil·lenni.