Skip to main content
MetroPolíticaSocietat

El blanc no és negre

Per Divendres, 28 juliol, 2006juliol 29th, 2006Sense comentaris

Investiguem, un dia més, un dia menys, la no-comissió. Comparegueren ahir els tècnics convidats pel (del) PP. Res de nou. Les consignes oficiades: tot és insegur, tot és inevitable. El maquinista com a causa i la velocitat com a causa i la culpa fue del chachachá. Després, en la roda de preguntes, tot un festival de condicionals contra tautologies. La pell contra la pedra. Condicional: «Hauria evitat la tragèdia un altre sistema de seguretat?» Tautologia: «Ningún sistema de seguridad asegura la inexistencia de accidentes». Quin geni el de Dómine, director general de Transports. El blanc no és negre. Premi per al xiquet. ¡Iguales para hoy…! I sembla que d‘ahí no els trauràs, ni als uns ni als altres.

Una de les bones: «No hay ningún sistema de seguridad de riesgo cero que garantice al 100% la seguridad». Espera, que m‘he perdut, Dómine. Si hi intercanviem la clau: «No hay ningún sistema de seguridad totalmente seguro que garantice al 100% la seguridad». No ho desxifre… Deu ser massa tècnic. Escolte‘m una cosa… Què se sap del risc 5 que ens garantisca el 95%? Torna-li: el blanc no és negre, val. I el gris? Què és el gris? El director gris.

Una altra: «No me consta que se trabaje con otra hipótesis que no sea el exceso de velocidad». Espera, espera, que m‘he caigut de la cadira… Que no consta? Quina novetat, no? La frase gloriosa és de l’emocionat Sebastián Argente, cap de la línia 1. Anem a veure, torna-li: l‘excés de velocitat no és una hipòtesi; és un fet. Una evidència evidenciadíssima per la caixa negra. La pregunta del milió que espere —condicional: esperaria— com aigua de maig, des de l‘oposició als tècnics, és la següent: una per una, enumere‘ns, per favor, totes les possibles causes que poden tenir com a efecte un excés de velocitat. d‘ací les hipòtesis. Tinc, però, la personal hipòtesi de què, ni als uns ni als altres, no els interessa trobar més hipòtesis. Perquè el blanc no és negre, perquè tot és insegur, tot és inevitable i, a més, mana el PP. Com va dir Buda, el dolor és inevitable, però el patiment és opcional.