Skip to main content
MetroMitjansSocietat

La velocitat?

Per Dimarts, 4 juliol, 2006juliol 29th, 20063 Comments

Volem saber què ha passat al metro de València. Hui és un dia de dol. Tot i que no existeix encara cap investigació solvent, des dels primers moments s‘ha volgut imposar la versió oficial de l’excès de velocitat sense tenir encara cap prova al respecte. Per què? Es descartà immediatament la possibilitat d‘un atemptat terrorista; però tampoc hi ha proves. La Generalitat parla de causes accidentals. De moment, l‘únic excés velocitat sembla ser el de tapar que el pla de renovació de la línia de metro afectada arriba massa tard i que diferents entitats ja havien alertat del deteriorament de les estructures. No és el primer accident en aquesta línia i, a la màquina, de 18 anys, li quedava no més d‘un any i mig per a ser retirada, si bé s‘assegura que havia acomplit totes les revisions. Iris, una de les passatgeres, dubta molt que la velocitat fora la causa del descarrilament, i ho diu a Las Provincias: «Lo cojo todos los días y hoy, en concreto, no íbamos rápido. No sabemos lo que ha podido pasar». En canvi, uns altres passatgers afirmen que el tren agafà la revolta a massa velocitat. Com pot ser tan diferent la percepció de l‘accident? Alguns, els de sempre, començaran a omplir-se la boca reivindicant el dolor i la consolació de les víctimes, qualificant d‘indecents als qui exigeixen responsabilitats; però el més indecent és la injustícia i, sobretot, que els delictes resten impunes.

Reaccions dels blogs
l‘hora de l‘angelus
Els uns i els altres
Endobloc
El declivi de Niqmad
El badiu dels micacos
7m76
Antiprovincianisme
Zintxan
Torrent
Mateu Ramonell
Testimonis

Lectura de testimonis
m‘he passat una llarga estona contrastant, a la premsa, els testimonis dels supervivents i d‘altres persones que sovint usen aquesta línia de metro. Existeix una extensa i intensa percepció de què «la línia 1 no estava bé», que existia un greu desequilibri entre la velocitat i l‘estabilitat de les màquines, que les rodes xerricaven de forma ensordidora, que en eixa perillosa revolta de l‘estació de Jesús «se patia por, però que, al capdavall, era el necessari pa de cada dia». En definitiva, que el que ha passat podia passar. Si aquestes eren les percepcions generalitzades dels passatgers, no notaven el mateix els empleats? I si ho notaven, no donaven informes als seus superiors? No? No existeixen documents al respecte, d‘avís o de prevenció? No estava alertada la Generalitat de les deficiències de la línia?

3 Comments

 • Oscar ha dit:

  Jo no sóc de València i mai m‘he pujat a la línia 1. Però tinc companys que en són i m‘han comentat que la via està en un estat deplorable.

  El pijtor és que tot quedarà en un accident i no es depuraran responsabilitats. No es trobarà cap culpable d‘haver invertit els diners públics on no toca.

 • albert ha dit:

  NO m‘agradaria ser profeta, però crec que se la menjarà el maquinista, que sembla que també ha mort.
  No hi haurà investigació, no caldrà depurar responsabilitats, l‘errada humana és l‘explicació més “barata”. I Camps i Rita a veure al Papa i pregar per les víctimes, tot emés per canal 9, clar.

 • josep ha dit:

  Això és… Tot ho arreglen en misses. I com sempre, a pagar-la, el pebrereta. Hi ha qui mai no vol pagar “preus polítics”, i això s‘ha d‘acabar.