Skip to main content
BlogsInternet

Preguntes a la Catosfera

Per Dijous, 24 gener, 2008Sense comentaris

Com ja sabreu, demà comencen les Jornades de la Catosfera a Granollers. Qüestions personals m‘han impedit assistir-hi. Molts són els temes que m‘interessen i que, gràcies a Internet 2.0, tindré la possibilitat de seguir. Com no vull deixar de participar-hi, deixe ací mateix quatre blocs de preguntes (coincidents algunes amb les catosfèriques), a les quals fa temps que no trobe cap resposta tancada.

1.- La professionalització. Assistim ja, o bé assistirem aviat, a una professionalització dels blogs? Com i per què els blogs han començat a organitzar-se? Quin és el camí que recentment han obert els agregadors temàtics de blogs? I cap on van? Com superar l‘anorèxia interactiva del “ping” i aconseguir una participació molt més activa entre blogs temàticament relacionables?

2.- La comunicació lliure. Quina classe de percepció mantenen els propietaris dels mitjans de comunicació en relació al poder dels blogs? I els periodistes? Com podria aprofitar el periodista els blogs per a la creació d‘un nou periodisme capaç de garantir al lector una major independència o, si més no, una certa sinceritat? Com els blogs poden influir amb més contundència en les decisions polítiques?

Catosfera 2008

3.- l‘edició 2.0. Per què els escriptors, sobretot els poetes (que tan difícil ho tenen per a publicar!), guarden encara tants recels en relació a la publicació digital (blogs, PDF, eBooks, etc)? ¿Quines són les qüestions econòmiques? ¿Quina és, en general, la impressió que els escriptors tenen dels drets d‘autor a Internet? Quines són les estratègies i les expectatives de les edicions 2.0? Quina és actualment la capacitat de les llibreries i editorials tradicionals?

4.- La sindicació. Estan realment preparats la majoria de servidors d‘internet per a l‘allotjament de webs 2.0? Superada l‘opció de subscripció unidireccional via RSS, quines són les possibilitats de subscripció múltiple que s‘obren gràcies als fitxers OPML? Quines eines disponibles a la xarxa permeten —als blogs— recollir, dirigir i indexar les seues pròpies fonts d‘informació?