Skip to main content
BlogsLiteratura

Reflexions de mitjanit…

Per Dilluns, 28 gener, 2008gener 20th, 2022Sense comentaris

O mitja nit de reflex… Acabe de veure el video (per què amb Real Media?) de la taula Blogs & Literatura que s‘ha celebrat durant les primeres Jornades de la Catosfera (també el podeu veure ací). He trobat molt interessants totes les reflexions, però en vull destacar una que m‘ha paregut especialment encertada, la de Laura Borràs distingint entre literatura digital i literatura digitalitzada. Pense que cal insistir en la qüestió. Com diu l‘experta, no és el mateix la transferència d‘una obra literària des d‘un suport a un altre que la concepció d‘una obra per a un suport determinat, perquè, evidentment, el suport també determinarà l‘obra. Caldria diferenciar, a més, entre el suport i el format. El suport és solament un, el digital (com ho és també el paper), però els formats poden ser molts, i també poden acabar determinant tant l‘escriptura com la lectura d‘una obra. m‘estic referint a les opcions del(-s) format(-s) blog, a les opcions cada dia més dinàmiques del programari de documents portables com el PDF, als nous sistemes de publicació que sens dubte desevoluparan els llibres digitals/eBooks… Podríem anar més enllà i preguntar-nos sí és o no literatura allò que no està escrit, és a dir, qüestionar per exemple si els versos recitats —no escrits— en un video són un fet literari… Jo ho tinc clar que sí, però ho deixe estar ací; demà treballe i haurè de dormir unes hores. Potser, de tot l‘enrenou, el més important no és —no és solament— reflexionar sobre tot això, sinó sobretot el fet d‘anar assumint la gran llibertat expressiva que s‘obri pas gràcies a l‘entusiasme dels qui han trobat en els nous formats de publicació digital una altra manera, potser més amable, de ser escriptor i de ser lector (i de ser les dues coses amb una simultaneïtat abans desconeguda), prescindint de la tradicional necessitat de, posem per cas, tallar arbres, reciclar paper, vendre llibres o guanyar premis.

+ Blogs que en parlen