Skip to main content

L’escriptor i amic Albert Garcia Pascual se’n va anar la tardor passada: dilluns 3 d’octubre de 2022. Cinquanta-sis anys. Va caure mort de cop al centre urbà de Castelló. Un problema de cor, se’ns va dir. Morir-se al carrer no és com a l’hospital: hi ha d’anar el jutge, alçar el cadàver, autòpsia, etc. Al tanatori no hi era o, en tot cas, com sol dir-se, era de cos absent. Entre les amistats, moltes d’El Pont Cooperativa de Lletres, hi havia llavors, i encara hi és, un profund estranyament, amb tot l’abast semàntic de la paraula. No hi donàvem crèdit. Per això i per moltes altres coses, l’amic Carles Bellver i servidor ens vam reunir i vam idear un homenatge que va materialitzar-se en l’edició d’un llibre, La tempesta contra les roques. Poesia i memòria d’Albert Garcia Pascual, que aplega poemes inèdits del castellonenc, la majoria escrits els darrers anys a la Xarxa, amb els quals dialoguen els companys de vocació. Una obra literària, col·lectiva i il·lustrada, que va ser presentada fa poc a la Fira del Llibre de Castelló. En deixe ací constància amb el poema amb què recorde l’amic Albert.

En els silencis reverberen
els batecs dins del cap
i en aquesta cadència rítmica
dansen els somnis i malsons,
tiben, una a una, totes les puntades
de les costures de vida.

Albert Garcia Pascual

De Vida, però, no te’n vas emprovar
cap altra: curts i estrets tots els cors
en venda, minsa l’amplada de mires
al teu mar, incomptables els sargits
que vas haver d’embastar enfilant
per l’agulla camells al cel, aquell gest
tan teu de batuta amb el furgadents,
espadatxí d’olives i bromes a taula:
tenia números, no catàleg de senyoret,
i me’n cabia només aquesta, de Parca.

Què feu tots ací amb la cara mústia?
Amb quin fil m’heu relligat al llibre?
Teu, nostre, és aquest que ara penja
on la Cosidora ens fibla i no sutura,
negra filagarsa enllà del cos absent
on els condols no et vetllen, àngel ja
que a mig aire ens ensomies i danses
i al cap ens bategues, puntada a puntada,
invicta costura de somriures. Hi tibes.

I tibes.

Filagarsa (JP, 2023)

Publicat a: