Skip to main content
Societat

La infecció vola

Per Divendres, 14 octubre, 20052 Comments

Tots els anys sembla que s‘inventa alguna malaltia. O es reinventa. Ara és la grip aviària. Deu ser ja cosa de temporada, com les rebaixes, com la verema o com la promoció dels col·leccionables per fascicles al setembre: les xapes de cava, la biblioteca Saramago, l‘abella Maia, els mini Seat 600, les novel·les fúxia de Johanna Lindsey, l‘art del Tarot, els rellotges antics, els tallers mecànics o les nines «Barriguitas». Ara també col·leccionem malalties i a l‘octubre, està clar, toca pandèmia. Tot un regal. Uns altres anys ens va tocar la triquinosi porcina, la febre aftosa o l‘encefalopatia espongiforme, és a dir, la famosa vaca boja. Què hem fet nosaltres per a meréixer això? Com a conseqüència, una situació ja endèmica: l‘afonament del consum de la corrompuda carn i, com no, el diluvi de plors dels empresaris del gremi en qüestió. Pobres ramaders.

Ara és el torn de les aus. Afecta, doncs, al pollastre, a l‘ànec, l‘estruç, la gallina blanca, al “pavofrío”, a tots els ous i a la mare que els va parir. El comissari de Sanitat europeu, Markos Kyprianou, ha dit que els estats de la Unió Europea haurien d‘estar preparats per a una eventual pandèmia de grip aviària –que, en principi, no es contagia entre humans– i haurien d‘emmagatzemar estocs de medicaments retrovirals. Ha recomanat una vacunació massiva contra la grip normal com a “primera mesura” per evitar la pandèmia a causa de la grip aviària. Després de les últimes informacions que arriben de Turquia, on s‘ha detectat que el brot de grip aviària pertany al més mortal, i de Romania, la Comissió Europea ha fet sonar la sirena.

El problema creix si pensem que les vaques no volen, però molts pardals sí. I el virus de la grip aviària vola amb les aus migratòries, que travessen el món de punta a punta. Rafael Méndez, del diari El Pais informa hui de què l‘h5N1, molt contagiós entre les aus, normalment afecta a les oques i ànecs salvatges, que són els que han permès la propagació del virus des de Corea del Sud, on van aparèixer els primers casos en 2003, fins al Delta del Danubi. Com diu l‘expert consultat pel diari: no és possible aturar a les aus migratòries. l‘agència de l‘oNU per a l‘alimentació i l‘agricultura, la FAO, ja ha dit que el virus arribarà a l‘àfrica entre desembre i principis de 2006; tem la seua aparició en la vall del Rift, entre Etiòpia, Kenya i Tanzània (zones sanitàriament indefenses), on passen l‘hivern milers d‘aus d‘europa i Àsia. La OMS ha registrat 116 casos en humans, amb 60 morts, des de finals de 2003 (ramaders en contacte directe, la majoria). És lamentable que l‘informador de l‘esmentat diari explique en la última línia que «el virus no es transmet entre humans». Ningú explica si l‘animalet infecciós pot mutar i provocar el contagi entre humans. Si voleu saber més coses d‘esta grip, podeu llegir-ho en castellá en un article d’Ángeles Pérez. En fi.

I ara què? Menjarem carn de porc o de vedella… I si tampoc pot ser, carxofes.

2 Comments