Skip to main content
MitjansPolíticaSocietat

Here comes the story of the hurricane

Per Divendres, 23 setembre, 2005Sense comentaris

Se‘ns bombardeja dia sí, dia també, amb les notícies dels huracans iankis. Ara és Rita, i no la cantaora. I he recordat que el filòsof Auguste Comte explicava que la humanitat en general i cada individu en particular travessen al llarg de la seua existència tres estadis diferents i progressius: el teològic, el metafísic i el positiu. En el seu «Curs de filosofia positiva», Comte va escriure:

«Estudiant el desenvolupament de la intel·ligència humana […] crec haver descobert una gran llei bàsica, a la qual es troba sotmesa la intel·ligència amb una necessitat impossible de variar […]: cadascuna de les nostres principals concepcions, cada branca dels nostres coneixements passa necessàriament per tres estadis teòrics diferents: l‘estadi teològic, o fictici; l‘estadi metafísic, o abstracte; l‘estadi científic, o positiu… d‘aquí procedeixen tres tipus de filosofies, o de sistemes conceptuals generals, sobre conjunt dels fenòmens; que s‘exclouen recíprocament. El primer és un punt de partida necessari per a la intel·ligència humana; el tercer és el seu estat fix i definitiu; el segon està destinat únicament a servir com a etapa de transició.»

Se suposa que hem superat els estadis teològic i metafísic, però l’ésser humà continua fent-se les grans preguntes a les quals no té manera de donar una resposta fundada: Quin sentit té la vida? Per què existeix el món? O per què tants huracans devasten el territori on va nàixer George Bush? No, no crec que em faça telepredicador als Estats Units…