Skip to main content
MitjansPolítica

Matrix

Per Dilluns, 24 maig, 2004abril 26th, 2006Sense comentaris

Els “Premis Gran Germà” (coneguts en diversos països per les seues sigles en anglès: “Big Brother Awards”, BBA) es crearen en els anys 80 per a atreure l‘atenció sobre les invasions a la privacitat per part d‘empreses, funcionaris públics i governs; un esdeveniment anual en el qual s‘atorguen premis negatius juntament amb un de positiu. En els EUA són coneguts com a “Orwell Awards”, en memòria de l‘escriptor del famòs llibre “1984”, novel·la sobre una societat totalitària on tots els individus són vigilats.

El primer premi Orwell 2003 (la figureta d‘un cap aixafat per una bota) va ser per al sistema TIA, la “Total Information Awareness” (en l‘apartat de “Proposta Més Invasiva”), un sistema de l‘administració Bush per a centralitzar totes les bases de dades governamentals, combinar-les amb les del sector privat i crear una megabase a la disposició del govern. El sistema TIA resultà fallit, però no el seu fill, anomenat Matrix (“Multistate Anti-Terrorism Information Exchange”). El programari busca perfils sospitosos i confecciona llistes de possibles terroristes que després són detinguts, i als quals se‘ls prohibeix volar, o se‘ls nega crèdits sense motius ni explicacions.

Malgrat els reiterats intents d‘ocultar el tema, defensors dels drets civils han denunciat que el programa continua endavant impulsat per diversos estats i finançat pel govern federal dels EUA. La premsa no ha aconseguit fer-se amb els documents oficials que certifiquen la desarticulació de Matrix, que no és més que un nou pas del govern dels Estats Units en el camí cap a una vigilància total, procés que s‘inicià amb l‘aprovació de la “Patriot Act” un mes després dels atemptats del 11-S. El tema és que si ja torturen amb total impunitat, no m‘estranyaria que li encarregaren a un ordinador seleccionar a qui sí i a qui no han de torturar. Serà perquè els ordinadors no s‘equivoquen mai.