Skip to main content
Articles al Levante-EMV

Venjances

Per Dimecres, 11 setembre, 2002abril 5th, 2006Sense comentaris

Un any després, amb tota mena d‘especials periodístics, els mitjans de comunicació de tot el planeta fan memòria avui, 11 de setembre de 2002, de l‘atac terrorista contra les Torres Bessones de Nova York. Però malgrat els dotze mesos que han passat, l‘escalada bèlica no cessa. Les càmares de televisió occidentals han desactivat ja l‘stand-by en que s‘havien mantingut fins ara; els EUA, autoerigits guardians de la llibertat i la democràcia, han de nou han decidit forçar la màquina de les venjances, ara contra un enemic que als ulls det,ls nordamericans”dura” ja massa temps: Irak. En aquesta ocasió, en canvi, tots els indicis apunten a què els iankis no ho tenen tan fàcil, almenys no tant com el setembre passat, quan la justificació d‘una intervenció militar sobre Sadam Hussein —acusat ara de protector de terroristes i de ser «un perill contra la humanitat», hauria estat recolzada per tot occident. Les excuses i/o raonaments que dona Bush perquè siga aprovada la intervenció militar no acaben de convéncer els mandataris de més pes polític internacional, com son el rus Putin, el francès Chirac o l‘alemany Schröeder, que demanen proves fefaents i preguen, més que exigeixen, que els EUA no manprenguen una acció aïllada i unilateral contra aquell país àrab. Tony Blair, com no, ha exercit una vegada més de «llepaculs» i d‘interessat, i ha donat tot el seu suport a Bush en aquesta nova venjança contra pressumptes conspiracions de certs païssos àrabs. Ha estat l‘únic. Qui més clara ha deixat la seua posició en aquest assumpte ha estat el canciller alemany, qui ja ha manifestat que no participarà de cap manera en un possible atac contra Irak. Chirac, en canvi, més diplomàtic, ha expressat que només si l‘ONU aprova l‘atac, deixarà de banda les seues reticències. Del posicionament de l‘estat espanyol, en canvi, no sabem res. (És que Blair i Bush no són ja amics d‘Aznar?) Potser el món estigue en perill, però qui l‘amenaça més, en realitat, l‘odi de Sadam als EUA o les venjances de Bush contra tots els païssos àrabs?