Skip to main content
Articles al Levante-EMV

La bicicleta

Per Dimecres, 10 juliol, 2002Sense comentaris

Les bicicletes no són únicament per a l’estiu, però ben cert és que resulta molt més agradable la seua conducció quan fa calor que no quan gela. La meua persona s’ha promès enguany desplaçar-se a la feina en bicicleta i, de moment, ho està acomplint. M’agradaria tenir el valor i l’atreviment dels suecs o dels holandesos, que fins i tot a l’hivern, encara que ploga, pedalegen embotits en impermeables fabricats per a l’ocasió. Nosaltres som infinitament més porucs davant dels canvis atmosfèrics. Amb quatre gotes que ens cauen en tot l’any, i ja ens clavem dins del cotxe com a peixos en el gran aquari d’asfalt que és la ciutat. Per quatre gotes —encara que una siga freda—, quasi ens gastem més diners en benzina t, i paraigües que, posem per cas, en bicicletes i impermeables. És innegable que a les nostres contrades el percentatge de població que empra la bicicleta com a mitja de transport és ínfim. En canvi, comprovem que el seu ús lúdic es troba més o menys normalitzat. ¿Afavoriria una adequació urbana l’ús d’aquesta máquina com a mitjà de transport? Amb una campanya de promoció, probablement (la Universitat Jaume I ha posat en marxa un servei de lloguer de bicicletes per a estudiants, i sembla que funciona perfectament). Estan comprovats els seus beneficis personals i per a la col.lectivitat: implica un exercici físic saludable, proporcionant una gran protecció davant de les malaties del cor; és el mitjà de transport més econòmic, tant en l’adquisició com en el manteniment; és més ràpida que el cotxe en les distàncies curtes (fins als 5 kms. urbans, segons els estudis realitzats); no presenta problemes d’estacionament; no provoca estrés ni agressivitat; és un mitjà de transport no contaminant; estalvia espai urbà; millora la fluidesa del tràfic així com la imatge de la ciutat en què es practica; etc. Tot són beneficis i avantatges. Qui pot fer-ho, per què no va a treballar en bicileta?