Skip to main content
Articles al Levante-EMV

Mosquits

Per Dimecres, 3 juliol, 2002Sense comentaris

Moltes zones de sèquia, bassa i toll, marjals del País Valencià, s’han queixat repretidament de la gran quantitat de mosquits durant aquest primer mes de l’et,stiu. És conegut a Castelló el cas de la seua marjaleria, on els veïns ja han posat el crit en el cel i, més encara, han mamprès l’insult contra tots els ecologistes que s’han oposat a les tradicionals fumigacions argumentant danys a l’ecosistema. ¿Per què no ho mamprenen contra l’administració, que és la que ha d’iniciar campanyes de protecció, tant humanes com animals? (Per què ara els han legalitzat villes, massets, xalets i alqueries?). Raó tenen els ecologistes. I raó tenen els veïns en queixar-se de l’atac de mosquits. La coordinadora ecologista Gecen fa front des de fa anys als ajuntaments d’Almassora, Castelló, Benicassim i Orpesa, aconsellant la reducció dels tractaments aeris, perquè atempta contra altres espècies animals que no mereixen la mort. Però tampoc podem dir als habitants de les marjaleries que «qui no vullga pols que no vaja a l’era». La mancança de depredadors i l’abundància de menjar no permeten controlar les poblacions de mosquits, que creixen fins a extrems indesitjables. A més, la seua proliferació està renyida amb la nostra concepció cultural de qualitat de vida.Aquests insectes, no únicament poden produir picadures, afecten a les collites i també poden contaminar l’aigua o els aliments, actuant directament o indirecta com a transmissors de malaties. Les administracions de govern (i com a molt els veïns irresponsables amb l’ecosistema) són els culpables d’aquest atac de mosquits, perquè han permés l’existència d’abocadors incontrolats, xarxes de canals en mal estat, una caòtica disposició dels contenidors t,de fem, una falta d’higiene en solars abandonats i punts insalubres que els mosquits aprofiten com habitat perfecte…