Skip to main content
Societat

Dictadures de l’oxímoron

Per Divendres, 17 setembre, 2010octubre 3rd, 2014Sense comentaris

Entre les llums tenebroses, com una marededéu se’ns apareix un oxímoron salvífic pel qual Benet XVI, com ja potser sabreu, té una devoció gairebé libidinosa: «La dictadura del relativisme». Diria, de fet, que la seua passió per l’oxímoron frega la luxúria: «jungla de llibertats arbitràries». Potser caldria respondre-li, desganats, amb la medecina que, a sa santedat, no li agrada gens: «Home, no serà per a tant…». El mateix relativisme eximent que ell usa quan parla del clergat pederasta: penitència.  Fa anys que porta penjant l’eslògan com un fil de saliva a la bífida punta de la llengua. Ahir, a Glasgow, tornà a dinar sopa d’all. Quan l’amolla —i més encara quan li penja— sempre em recorda un curs de la universitat en què el claustre de professors va dictar suspendre’ns, a tots els alumnes, el parcial de les assignatures, acusant-mos de «dictadura de la majoria» per haver decidit nosaltres, en assemblea, no assisir a les classes una setmana abans dels exàmens (per a poder estudiar els totxos). Una època bonica, aquella. El cas és que, encara que sigues poeta, no et sents tan beneït com per a reclamar a la gent, ni a la més beata, que no use els oxímorons com i quan els vingue en gana ni tampoc, des d’un cert gust per la subtilesa, acusar-los de viure ben còmodes, opulents i grassos en la seua particular «dictadura de l’oxímoron» a fi d’escarmentar infidels. En canvi, si els pots demanar, de manera més o menys elegant, que se’n recorden de quantes vegades l’Església fou relativista amb les dictadures del món, fets històrics pels quals, si no relativitzàrem, podríem rebatejar l’Església catòlica com a «relativista amb les dictadures». La de Franco, sense anar més lluny. Alerta, doncs, perquè cal saber-lo usar; no hi ha res més absolut que un oxímoron mal fet.

Escoltar
«Relativist’s Waltz», de The Vijay Iyer Trio