Skip to main content
Audiovisuals

Castelló: TV3 i C33 en TDT

Per Dimarts, 9 maig, 20062 Comments

Tinc a ma mare preocupada perquè no pot veure «El Cor de la ciutat» ni el «Vent del pla», així que no tindrà un altre remei que passar-se ja a la TDT perquè els canals catalans són els que més mira. Després de l‘advertència que ACPV ha anat retolant insistenment en pantalla durant un parell de dies, finalment ahir es va dur a terme, a les terres de Castelló, la desconnexió analògica de TV3 i Canal 33 des del repetidor del Desert de les Palmes, que obliga ara als espectadors de La Plana a comprar un descodificador TDT per a rebre el senyal digital.

Per als qui, com jo, viuen a Castelló i són excessivament cauts amb estos canvis tecnològics insuficientment explicats per les administracions públiques, i que per cert tan beneficien a uns i tan foten a la butxaca d‘uns altres, penge ací algunes explicacions que ACPV ha tingut la paciència de regalar-me en resposta a un correu electrònic on els reclamava informació més extensa que la publicada al seu web. Tot i que la font original (un fòrum d‘internet) d‘aquestes puntualitzacions no és ACPV, la persona que penja les explicacions afirma: “Això és l‘extracte d‘un mail que vaig enviar fa temps a ACPV preguntant un cas paregut». Ací teniu el text en català, que resulta ben orientatiu, si bé, evidentment, no em faig responsable d‘eventuals imprecisions.

Cas pràctic:
Tinc un amic a Castelló i ara amb el tema de la TDT d‘aCPV, m‘envia el següent missatge per MSN: Vicent, aquest matí m‘he passat per una tenda de Castelló a comprar un descodificador per a veure la TV3 d‘aCPV que, com saps, començarà a emetre el dilluns, ací a Castelló i comarques, i el venedor m‘ha plantejat una sèrie de problemes que no vaig saber respondre-li. Visc en un mar de dubtes; el venedor m‘indica que si no adapte l‘antena adequadament per a TDT, no podré veure els canals TDT i naturalment tampoc la TV3 en TDT d‘aCPV,. Diu que he de canviar l‘amplificador de l‘antena col·lectiva per un altre que em va ensenyar que posa, “Amplificador TDT”. No obstant això, he comprat el descodificador amb l‘opció que si no funciona bé o no funciona, podré retornar-lo i que em reemborsen els diners, és veritat això? s‘ha d‘arreglar l‘antena? s‘ha de canviar l‘amplificador? Em pots ajudar?

Resposta:
Anem a pams: el venedor que te va atendre no és tècnic, però té raó en algunes coses i en unes altres no. Un exemple pràctic. Cas de viure en un edifici amb antena col·lectiva: si estàs situat en la zona de cobertura del Bartolo o en qualsevol població que estiga afectada pel canvi a TDT de l‘emissor d‘ACPV i, a més, vius en un edifici amb antena comunitària o col·lectiva que actualment agafe correctament, per no dir perfectament, el C33 en analògic (que actualment emet pel canal 47 d‘UHF), és indicació que l‘antena col·lectiva del teu bloc de cases té instal·lats mòduls amplificadors i, entre ells, un per al Canal 47. En aquest cas, compres el decodificador, li connectes l‘antena i després el cable al televisor; segueixes les instruccions del fabricant per a sintonitzar el descodificador i solucionat: a veure els canals de TV3 d‘aCPV. Els decodificadors es connecten igual que un vídeo.

Possibles problemes:
Si en sintonitzar el decodificador de TDT no reps bé els ALTRES canals que emeten en TDT en la zona, hauràs d‘arreglar l‘antena amb consens previ amb els altres veïns de la finca. De moment, solament veuràs la TDT d‘aCPV. També és possible que l‘amplificador comunitari no duga mòduls independents per a cada canal que es rep, i sigue un amplificador, dels anomenats Multibanda o Centraleta Amplificadora de Banda Ampla. Aquest tipus d‘amplificadors són més econòmics que els mòduls independents i tenen l‘avantatge que qualsevol canal que s‘emeta per la Banda d‘uHF automàticament l‘amplifica, sempre que el nivell a l‘entrada de l‘amplificador sigue semblant al dels canals públics i privats, que són els mes potents; si no és així, el nivell d‘amplificació és baix i es reben alguns canals, sobretot els menys potents, amb neu i interferències.

Se veies C33 en analògic el veuràs en digital:
Però si veus correctament en analògic el C33 d‘aCPV, no hauràs de fer cap modificació a l‘antena comunitària i voràs bé la TDT d‘aCPV. Si en sintonitzar el descodificador de TDT no reps bé els ALTRES canals que emeten en TDT en la zona hauràs d‘arreglar l‘antena previ consens amb els altres veïns de la finca. De moment solament veuràs la TDT de TV3-ACPV. En qualsevol dels dos casos anteriors, si en el teu televisor visualitzes o has visualitzat perfectament el C33 en analògic, és senyal inequívoc que podràs comprar un descodificador de TDT i podràs sintonitzar perfectament l‘emissió en TDT d‘aCPV. Si en el teu edifici NO reps correctament el C·33 perquè no tens mòdul amplificador per a aquest canal o la teua antena no està preparada (estem parlant del C33 en analògic), és evident que al connectar un descodificador no el veuràs gens. Hauràs d‘arreglar l‘antena comunitària amb l‘aprovació dels veïns. Un instal·lador antenista et pot assessorar i fer pressupost, (demana pressupost a diferents instal·ladors).

Adaptacions:
En el cas anterior pots, en una primera fase, arreglar l‘antena només per a veure la TDT d‘aCPV o, en una segona fase, arreglar-la per a veure tots els canals de TDT que emeten en la zona. Entre un amplificador per a antena col·lectiva que pose “especial per a TDT o Digital ” i un que estiga ja instal·lat i corresponga al canal en ús, no hi ha diferències tècniques; hi poden haver poques diferències de disseny, són més moderns, la banda de passada etc., però bàsicament serveixen per al mateix i funciona igual.

Resumint:
· Si has vist bé el senyal analògic de C33, veuràs bé la TDT d‘aCPV.
· Si no veus bé l‘analògic de C33, no veuràs la TDT d‘aCPV, a aguantar-se i a arreglar l‘antena.
· Si la teua comunitat de veïns no vol arreglar l‘antena, l‘opció que queda és posar una antena al balcó o a la finestra, situada cap al Centre Emissor, sempre que no tingues un obstacle alt davant, edifici etc. i connectar-la amb el descodificador, o si els veïns et donen permís col·locar-la de forma provisional en la terrassa indicant-los que la retiraràs quan arreglen l‘antena comunitària. També venen en comerços d‘electrònica antenes interiors amplificades ( la típica de banyes de tota la vida que es posa damunt de la TV), cal pactar amb el venedor la seua devolució i reemborsament de l‘import en un parell de dies, si al provar-la no dóna els resultats esperats.

Cas d‘antenes individuals.
El mateix cas anterior s‘aplica a les antenes individuals.
Exemple: «Tinc antena individual i visc en la zona de Castelló o població de comarques properes, coberta per la TV3-C33 d‘aCPV, veig perfectament el C33. Què faig?» Doncs comprar-te un descodificador i posar-lo en marxa. «Tinc antena individual i no veig bé el C33, ho veig amb neu, ratlles i més coses, què puc fer?» Primer, consultar amb els veïns de la zona on vius per a saber si és un problema comú de cobertura per estar “lleugerament tapats” per edificis, tenir una muntanya al lluny o prop de la població que fa ombra etc. Podria ser que la població on vius no tinga a prop el centre emissor; si és així, ben poques coses es poden fer. En qualsevol cas, consultar amb un antenista de la zona que coneix perfectament la problemàtica local i té experiència, per a veure si es podrien millorar les condicions de recepció de l‘antena, amb un poc mes d‘altura, una graella amb més guany, etc.

Cas de tenir un repetidor local en la població.
«En la meva població existeix un repetidor de televisió que repeteix tots els canals analògics però fins a ara mai a repetit els d‘aCPV, TV3- C33 Què fem?». Reunir-se el grup d‘afectats per a proposar a l‘ajuntament la possibilitat d‘arribar a un acord plenari de cessió d‘ús a l‘aCPV, de part d‘alguna instal·lació municipal que estiga situada prop del repetidor local (si aquest no és de l‘ajuntament). ACPV realitzaria l‘estudi econòmic tècnic d‘instal·lar un repetidor de TDT en el municipi.

2 Comments

  • paubarrina ha dit:

    tinc un dubte: he comprat un descodificador TDT, però només rep 8 canals (els 4 de TV3 i els 4 de la Primera). Visc a Castelló, i segons diuen les webs d‘informació sobre el tema, deuria de vore bastants més canals. Potser és cosa dels mòduls de l‘edifici? He de comprar una antena de TDT? o un amplificador de senyal? gràcies!

  • josep ha dit:

    Si l‘antena és col·lectiva, es possible que li falten accesoris per a poder veure tots els canals existents. En principi, si és individual, i veies abans C33 perfectament, hauries de veure‘ls tots sense cap problema. Tot i axiò, sé que Acció Cultural del PV ofereix ajuda per a poder rebre els canals catalans, però no la resta. Et recomanaria que et posares en contacte amb un servei tècnic de telecomunicacions.