Skip to main content
Política

l‘oNU, contra del mur de Sharon

Per Divendres, 9 juliol, 2004abril 8th, 2006Sense comentaris

Per fi, la Cort Internacional de Justícia (CIJ) de l‘haia, principal òrgan judicial de l‘oNU, ha dictaminat que el mur de separació construït per Israel a Cisjordània viola la llei internacional. El diari Haaretz, que avançà unes hores el veredicte, ha assenyalat que el tribunal reclama el desmantellament de la tàpia. Els jutges de l‘oNU, segons aquest periòdic, han pres la decisió quasi per unanimitat, amb 14 vots a favor i només un en contra. El vot en contra va ser, com no, del jutge representant dels Estats Units (Thomas Buergenthal).

La resolució judicial arriba tard. Fa un parell de dies, Noam Chomsky, al seu blog, escrivia un article titulat The Wall and Israel’s Aims, i afirmava:

“Si l‘objectiu era la seguretat, Israel hauria construït el mur uns quants kilòmetres dins de les seues fronteres. Podria ser així molt més alt i també estar patrullat als dos costats per l‘iDF (Forces de Defensa d‘israel), minat amb armes nuclears, completament impenetrables. Seguretat perfecta.
El problema seria que no ocuparia terra palestina valuosa ni recursos (incloent-hi el control de l‘aigua), ni expulsaria la població, ni establiria la base per a una expansió encara més llunyana mentre els Palestins fugen de les poques ciutats-masmorra que queden, com és el cas de la ciutat de Qalqilya (…).

Ara bé, la resolució de del Cort Internacional de Justícia no passa de ser, de moment, una resolució més o menys diplomàtica, legal per als il·lusos, moral per als cauts, esperançadora per als palestins i, segurament, només política per a Sharon i el seu amic Bush. Són ara Israel i EEUU els qui haurien de moure fitxa.

Actualització

Ja ho comentava abans. Era d‘esperar. Israel no respectarà la decisió del Tribunal Internacional de Justícia, perquè solament, diu, farà cas de les resolucions de l‘alt Tribunal de Justícia israelià, és a dir, el seu propi tirbunal. Que és com dir: faré el que em done la gana. Però no únicament això: el ministre israelí de Justicia, Yosef Lapid, ha afegit, a més, que Israel no reconeix el tribunal de l‘haia perquè “està format per païssos de la Unió Europea, no molt predisposats a donar suport a Israel”. No sé si riure o plorar.