Skip to main content
Articles al Levante-EMV

Qüestionari

Per Dimarts, 15 juny, 2004abril 9th, 2006Sense comentaris

Greenpeace publicà la setmana passada les respostes dels candidats espanyols al Parlament Europeu a un qüestionari en el qual se‘ls demanava la seua opinió sobre dos temes on la UE és protagonista: la futura legislació europea de químics (REACH) i la protecció del medi ambient marí. Des de l‘ecologisme, es llançava el mateix dia la denúncia internacional de l‘augment de la producció de cru aprovada per l‘OPEP per a plantar cara a la pujada del preu del barril, que incrementa el transport de petroli per via marítima. La manca de bucs segurs està provocant que tornen a navegar petroliers monocasc, la presència dels quals s‘havia reduït abans de patir les conseqüències de la guerra d‘Iraq.

A això hem d‘afegir que, tres dies més tard, el passat dilluns, en la reunió de l‘organització de Nacions Unides (ONU), en la qual es duia a terme un procés consultiu sobre els Oceans i la Llei del Mar (UNICPOLOS), prèvia a l‘assemblea General de novembre, aquestes organitzacions exigien un compromís per a protegir els fons submarins, a través d‘una moratòria sobre la pesca d‘arrossegament de profunditat. La proposta suggerida no ha prosperat, i ha estat finalment reemplaçada per una fràgil recomanació als estats per tal que els seus governs consideren cas per cas. Paper mullat.

Les aigües comunitàries viuen una crisi sense precedents, afectades sobretot per la sobrepesca i la contaminació. Algunes de les zones pesqueres més importants es troben a la vora de l‘esgotament. I resulta imprescindible que la Unió Europea treballe de forma molt més activa. Dels 65 candidats i candidates estatals al Parlament Europeu, de 6 agrupacions polítiques diferents, 40 van contestar al qüestionari de Greenpeace. Quasi tots estaven a favor de les propostes ecologistes. El Partit Popular Europeu (PPE) és l‘únic on cap dels 17 candidats va contestar el qüestionari. I és el partit que, en Europa, més parlamentaris ha obtingut.