Skip to main content
Articles al Levante-EMV

La grip que vola

Per Dissabte, 15 octubre, 2005octubre 23rd, 2005Sense comentaris

Tots els anys sembla que s‘inventa alguna malaltia. O es reinventa. Ara és la grip aviària. Deu ser ja cosa de temporada, com les rebaixes o com els col·leccionables per fascicles al setembre. Ara també col·leccionem malalties i a l‘octubre toca pandèmia. Ho diu la UE, no jo. Tot un regal, sobretot després d‘haver patit triquinosi porcina, febre aftosa o encefalopatia espongiforme, vaca boja. Com a conseqüència, una situació, esta sí, endèmica: l‘afonament del consum de la corrompuda carn i, com no, diluvi de plors dels empresaris damnificats.

Ara les aus. Afecta al pollastre, l‘ànec, l‘oca, l‘estruç, el gall, la gallina i, per tant, a tots els ous i a la mare que els va parir. El comissari de Sanitat europeu va fer sonar la sirena. Recomanava a tota la UE estar preparada per a una pandèmia de grip aviària —que no es contagia, en principi, entre humans– i fer-se amb medicaments retrovirals. Turquia i després Romania descobrien que el seu brot pertany al més mortal. Si pensem que les vaques no volen, però molts pardals sí, la preocupació creix. Vola el virus amb les aus migratòries?

Les informacions són caòtiques. Uns expert explica que la malaltia no passa de les aus als humans. Surt un altre i diu que sí. l‘oNU xifra el nombre de morts en 150 milions… Uf! A continuació l‘OMS en calcula set. Més experts: “impossible” que la malaltia salte d‘Orient a Europa perquè les migracions d‘aus són de nord a sud i viceversa… Però ha volat, o l‘han fet volar, des de Corea del Sud (60 morts des del 2003) fins al Delta del Danubi. La UE diu primer que no patim i, poc després, que sí, que hem de patir. De la Vega compareix per a dir que estiguem “tranquils”. Sí, mira: tranquilíssims! Nosaltres menjarem una altra carn, però si el virus efectivament “vola” fa por pensar en zones d‘Àfrica, sanitàriament indefenses, on passen l‘hivern milers d‘aus d‘Europa i Àsia.