Skip to main content
Articles al Levante-EMV

Molt o massa

Per Dijous, 10 juny, 2004abril 2nd, 2007Sense comentaris

Fa poc, em comentà un amic, poeta ell, que alguns companys del gremi li fan sovint la crítica d‘haver publicat “massa”. ¿Massa o molt…? Li vaig preguntar jo, perquè ambdós són adverbis de quantitat, però de diferent gradació. Al meu amic, que assumeix sense complexos la seua fertilitat íntima i editorial (siga “molta” o siga “massa”), i és un expert en el joc de conceptes quantitatius, no va voler perdre l‘ocasió de netejar l‘estat de la qüestió per a esbrinar si els companys volen dir “molt” o, en canvi, volen ser exactes emprant l‘adverbi ‘massa’. Per a traure alguna cosa en clar, li posava jo l‘exemple de Vicent Andrés Estellés, un poeta que va publicar “molt” i que poca gent gosaria dir que va publicar “massa”. El meu amic, escèptic, sempre alerta amb les correspondències asimètriques, insatisfet amb el meu paral·lelisme, em posà un exemple comparatiu més encertat i carregat de lògica: “fixa‘t, Josep, que hi ha massa escriptors que han publicat poc i que, alhora, han publicat massa“.

Així doncs, la pregunta que resta seria si, proporcionalment, al meu amic l‘han criticat massa o molt.