Skip to main content

Proliferen en la Internet missatges prou absurds com «fes click ací i ajudaràs a un infant a menjar». Habitualment aquestes crides no solen tenir cap efecte real, si bé cal dir que si existeix una wet,b, promoguda per la UNESCO, la www.thehungersite.com, que si garanteix uns efectes mínims en la lluita contra la fam. En aquest espai virtual s’hi exposa un mapa en el qual s’hi il.lumina una país cada 3.6 segons: indica que una persona acaba de morir per desnutrició en aqueix país. Punxant sobre un botó de la pàgina web, ubicat sota el mapa, se suposa que un nou plat de menjar arribarà al Tercer Món, ja que les empreses que es fan publicitat en aqueixa web financen cada “click” que fan els usuaris. Demà es tanca la Trobada Mundial sobre Alimentació que organitza la FAO (Organització per a l’Agricultura i l’Alimentació). Ministres d’Agricultura de tot el planeta s’han estat reunint en Roma, de moment per a lamentar-se mútuament, i no se sap encara si per a prendre mesures vertaderament efectives contra la desnutrició de quasi mil milions de persones. M’imagine que la trobada és molt lúdica, amb tallers i propostes formidables, comfortables discursos, promeses esperançadores i teòricament perfectes per part dels Estats més poderosos. Coses així. Serà un menú magnífic amb paraules com botifarres de la més el.legant hipocresia. Segurament, les boques que han donat els discursos disposen d’uns budellets plens d’entrecottes i altres llepoleries. Cal remarcar, doncs, que és necessari seguir buscant nous mètodes que facen arribar l’aliment a tanta gent en el món, via ajuda internacional i via educació, però cal passar també per una important autocrítica dels nostres consums alimenticicis, un debat t, inexistent durant aquests dies en Roma. No podem creure’ns cap proposta d’uns ministres que mentre parlen de la fam en el món engoleixen rostidetes cuixes de pollastre.