Exili interior

Els valencians som ja els emigrants que més població aportem a Barcelona, segons l’anuari estadístic del seu ajuntament. No m’estranya gens, em dic immediatament. Com no m’estranya que, enguany, per autonomies, la valenciana siga líder en pèrdua de població. Com ho és en atur, en corrupció i en desànim. Per a emigrar, doncs, raons no ens falten. Vilaweb veu una causa en el perfil dels emigrants valencians: professors, estudiants i investigadors (fuga de cervells), però no és un fenomen nou. Caldrà examinar-ne una altra: els valencians ens exiliem perquè ací no s’hi albira cap futur. Ni cap present. Bo és saber que, si un dia em toca, no em trobaré a soles.

Escoltar
«Corrandes de l’exili», per Ovidi Montllor

8 comentaris a “Exili interior”

 1. També em va cridar molt l’atenció la notícia. Ara fa dos mesos que vaig fer aquest camí d’exili, encara que, en el meu cas, molt voluntari. Si et toca, no et trobaràs a soles, tranquil.

 2. No sé pas que dir-te, no se m’acudiria mai pensar que marxo “a fora” si hagués d’anar a viure a qualsevol comarca del País Valencià, i si que em passaria si hagués d’anar a Andalusia o Cantàbria. El que si que és, però, símptoma d’una sèrie de mancances que la gent espera solucionar en una gran capital com Barcelona. Vaja, una qüestió de territori mal pensat.

 3. Més d’una vegada hem parlat la meua dona i jo sobre la possibilitat d’anar-nos-en a viure a Catalunya. És cert que l’ambient que vivim a aquesta banda del nostre País és, com més va més, irrespirable. Tanmateix, també és veritat que, fins ara, ens frena el fet que també tenim feina a fer ací. Som professors de català i ens creiem la nostra feina i tenim un compromís amb la nostra terra. Si tots abandonem el vaixell, qui hi quedarà? Ara, tampoc no és que tinguem cap vocació de màrtirs. Si la cosa es posara molt i molt fotuda, potser triaríem l’opció de “l’exili” a la banda nord del País. És el que “ells” voldrien, però.

 4. De fet, Clidice, segons com, marxaries més “a dins”.

  Ni de màrtirs ni de resistents, Francesc, però és una percepció creixent. No sé si alguna volta, de menut, el mestre et feia aguantar, en suspensió, braços en creu, un llibre a cada mà. Doncs això, tots els dies, no sé quant de temps és suportable. Si almenys foren llibres… Salutacions.

 5. T’entenc, que siga interior no lleva que siga un exili. És més, hom pot viure perfectament exiliat/desplaçat a sa casa. Ve al cas un poema d’«Els estius»:

  XI. BENICÀSSIM

  Havies d’anar a parar a l’única platja
  de l’univers on pots sentir-te plenament
  turista i estranger a casa.
  Pots, per exemple, empassar-te pizza
  en sis idiomes llevat
  del teu.

Els comentaris estan tancats.