Skip to main content
Articles al Levante-EMV

Els treballadors morts

Per Dimarts, 18 abril, 2006abril 25th, 2006Sense comentaris

Un treballador de 61 anys es precipità pel forat d‘un ascensor la setmana passada a Benicarló; no acomplia les mesures de protecció que obliguen a dur un arnès de seguretat. Com ell, enguany, solament en les comarques de Castelló, han mort uns altres 16 treballadors, una xifra absolutament escandalosa si la comparem amb dades d‘anys anteriors. Els sindicats ja han anunciat mobilitzacions però, a més, han decidit mamprendre accions legals decissives i han suscrit, amb la Fiscalia de València, un compromís per la tolerància zero en relació als delictes en matèria de seguretat i higiene, per tal de què no quede impune cap agressió contra la integritat i la salut dels treballadors.

Sembla que el conveni pretén, sobretot, que l‘intercanvi d‘informació entre els sindicats i la Fiscalia comence a ser molt més àgil del que ha sigut fins ara. Però és evident que no serà prou amb un augment de les investigacions i de les empreses penades. Les investigacions no s‘han de fer, no únicament, quan el treballador està ja el cementiri. Les inspeccions de treball haurien de ser periòdiques i molt insistents en aquells sectors en els quals s‘han detectat més infraccions, com és el cas de les subcontracions del sector de la construcció. I en aquesta tasca té molt per fer l‘administració pública valenciana. Al País Valencià, l‘any passat es van produir 102 accidents laborals mortals. És de por.

En aquest sentit, hi ha algunes empreses que s‘’han convertit en autèntiques terroristes. Està comprovat que existeixen empreses que són reincidents en la comissió d‘infraccions en mesures de prevenció i de seguretat. Inspecció de Treball coneix aquestes empreses. Ho sap. Hauria de ser molt més contundent en la seua vigilància.