- Salms - https://www.porcar.net -

«Centralitats»

L‘Eix de la Prosperitat (Madrid, València, Mallorca) és, per qui encara no ho sàpiga, el bateig d‘una aliança entre tres presidents autonòmics del PP. Fa una setmana, Aguirre, Camps i Matas, es tornaren a reunir en Palma per a “unir forces” davant del govern central socialista, al qual acusen, dia sí dia també, de governar més per a les autonomies del seu mateix signe polític: Catalunya, Aragó i Andalusia. Mira qui parla.

Tot i això, el president balear, Jaume Matas, ha donat la sorpresa i, diplomàticament, s‘ha obert de cames uns quants kilòmetres per a posar un peu sobre l‘eix i un altre sobre l‘eurorregió que impulsa el seu homòleg català, Pasqual Maragall, amb qui recentment ha fet pública la incorporació. I no solament això; Matas, il·lús, ha aconsellat a Camps fer el mateix, considerant què l‘eurorregió no és incompatible amb l‘eix de la prosperitat. Profitós joc a dues bandes. No ha tardat gens el portaveu del govern valencià, Alejandro Font de Mora, en contestar que, des de la Generalitat Valenciana, no s‘abandonarà “la centralidad” i que no l‘interessa gens la idea de crear una regió europea a partir de l‘arc Mediterrani. Quines aventures, no?

Un altre gall cantaria si Camps i Font de Mora s‘adonaren de què aquesta posició del govern valencià va en contra de la seua pròpia estratègia de “centralidad” política i, menys encara, econòmica. De fet, més pendents de les seues batalles internes, el govern del PP, com un eix de la mediocritat, està perdent l‘oportunitat d‘aprofitar millor que ningú eixe joc a dues bandes que, en canvi, Matas, més atent, sí que ha contemplat; i això fa pensar que si Camps estiguera realment interessat en dur prosperitat a les terres que governa seria capaç de veure que, geogràficamenet, València (la ciutat si més no), és troba justament en la intersecció que forma l‘eix de la prosperitat i l‘eurorregió. Però no: la única “centralidad” que són capaços de veure és la de la Copa Amèrica.