- Salms - https://www.porcar.net -

Matrix

Els “Premis Gran Germà” (coneguts en diversos països per les seues sigles en anglès: “Big Brother Awards [1]”, BBA) es crearen en els anys 80 per a atreure l‘atenció sobre les invasions a la privacitat per part d‘empreses, funcionaris públics i governs; un esdeveniment anual en el qual s‘atorguen premis negatius juntament amb un de positiu. En els EUA són coneguts com a “Orwell Awards [2]”, en memòria de l‘escriptor del famòs llibre “1984”, novel·la sobre una societat totalitària on tots els individus són vigilats.

El primer premi Orwell 2003 (la figureta d‘un cap aixafat [3] per una bota) va ser per al sistema TIA, la “Total Information Awareness” (en l‘apartat de “Proposta Més Invasiva”), un sistema de l‘administració Bush per a centralitzar totes les bases de dades governamentals, combinar-les amb les del sector privat i crear una megabase a la disposició del govern. El sistema TIA resultà fallit, però no el seu fill, anomenat Matrix (“Multistate Anti-Terrorism Information Exchange”). El programari busca perfils sospitosos i confecciona llistes de possibles terroristes que després són detinguts, i als quals se‘ls prohibeix volar, o se‘ls nega crèdits sense motius ni explicacions.

Malgrat els reiterats intents d‘ocultar el tema, defensors dels drets civils han denunciat que el programa continua endavant impulsat per diversos estats i finançat pel govern federal dels EUA. La premsa no ha aconseguit fer-se amb els documents oficials que certifiquen la desarticulació de Matrix, que no és més que un nou pas del govern dels Estats Units en el camí cap a una vigilància total, procés que s‘inicià amb l‘aprovació de la “Patriot Act” un mes després dels atemptats del 11-S. El tema és que si ja torturen [4] amb total impunitat, no m‘estranyaria que li encarregaren a un ordinador seleccionar a qui sí i a qui no han de torturar. Serà perquè els ordinadors no s‘equivoquen mai.